Orosz labdarúgás

Orosz labdarúgás

A 2017/2018-as szezon legjei

2018. július 24. - Sztbeni

Hamarosan kezdődik az új szezon, azonban nézzünk még vissza a 2017/2018-as évre. Egy kifejezetten izgalmas szezonon vagyunk túl, amely tele volt meglepetésekkel és csalódásokkal, ezekre érdemes lenne visszatekinteni. A lista sok esetben szubjektív, ha valaki nem ért valamivel egyet nyugodtan írja le a véleményét.

russia-rfpl.png

Csapatok:

A legnagyobb meglepetés: Lokomotiv Moszkva

lokomotiv-mosca-campione.jpg

A korábbi évek után maximum a legnagyobb Loko szurkolók mertek komolyan gondolni a bajnoki címre. A riválisok nagyon erősek voltak: a címvédő Szpartak, a nyáron rengeteget költő Zenyit, a mindig jól teljesítő CSZKA és az egyre erősebb Krasznodar is esélyesebbnek tűnt a bajnoki címre. A vasutasok azonban hihetetlen stabilak voltak egész évben, így egy fordulóval a vége előtt meg is nyerték a ligát.

A legnagyobb csalódás: Zenyit Szentpétervár

fc-zenit-saint-petersburg-wallpapers-31064-256577.jpg

Tavaly augusztus-szeptember tájékán úgy tűnt, hogy ez a szezon bizony a Zenyité lesz. Mancini lett az új edző, rengeteg remek játékost igazoltak (pl. Paredes, Driussi, Mammana, Kranevitter, Rigoni, Mevlja), Kokorin újra visszatért a régi formájához, kész az új stadion, amely ráadásul tele is van nézőkkel (a korábbi valamivel 20 ezer alatti átlagnézőszám 44 ezerre emelkedett!) és a szezont is jól kezdték. Október környékén elfogyott a lendület, és a vezető helyet is elvesztették a hónap végére. A szünetre ennek ellenére még tartották a második helyet, és az EL-ben is álltak még (16 pontot szereztek a csoportkörben). Tavaszra tovább romlott a játékok, és két kulcsember (Kokorin és Mammana) is lesérült. Az EL-ből is hamar kiestek, majd a ligában is egyre hátrébb csúsztak, melynek eredménye az ötödik hely lett. Ilyen hátul tíz éve nem végzett a csapat. A jó kezdés után visszaesés a ligában és az EL-ben is, simán nevezhetjük a csapatot az év csalódásának.

Edzők:

Az év edzője: Jurij Szjomin

semin.jpg

Bajnokot csinált az évek óta gyengélkedő Lokomotivból, ráadásul nagyobb pénz elköltése nélkül. A csapat a korábbi két bajnoki címét is vele nyerte (2002-ben és 2004-ben), visszatérése után behúzták a harmadikat. Kiváló munkát végzett, egyértelműen ő volt a legjobb edző a szezonban.

A legnagyobb csalódás: Roberto Mancini

313028_mancini2-1024x704.jpg

A nagynevű olasz tréner jött, látott, pénzt költött, de nem győzött. Nemhogy nem győzött, hanem hatalmas csalódást okozott. Nagy szerencséje van a Zenyitnek, hogy pont őt kereste az olasz válogatott, így ingyen távozhatott közös megegyezéssel, nem kellett a 10 millió euró környéki díjat kifizetni a kirúgásért. 

Játékosok:

A legjobb csatár:

koko.jpg

Néhány gyenge év után végre újra azt a szintet hozta, amit elvárnak tőle. Az őszi szezon messze legjobb teljesítményét nyújtotta, a góllövő listát is vezette. Márciusban sajnos lesérült, emiatt a VB-ről is lemaradt. Utána nagyon hiányoztak a góljai, emiatt is esett vissza a csapata az ötödik helyig.

A legjobb középpályás: Alekszandr Golovin

aleksandr-golovin-russia_67isu4use9r41ierwnjsr4szu.jpg

A CSZKA fiatal középpályása remekül szerepelt egész szezonban, majd a VB-n is. Jelenleg több klub is harcol érte. Ha így folytatja akkor az elmúlt évek (évtizedek?) legsikeresebb orosz játékosa lehet.

A legjobb hátvéd: Szolomon Kvirkvelia

i_5e1b14299edb4048f7eb23286e3cf443_1502527917680506_0.jpg

A grúz hátvéd egész szezonban kiemelkedően jól játszott, nagyon sokat tett a csapata bajnoki címéért. Nagy meglepetés az ő szereplése, mivel kifejezetten olcsón szerezte meg a Lokomotiv, és senki se várt ilyen jó szereplést tőle.

A legjobb kapus: Andrej Lunyov

lun.jpg

A csapata gyenge teljesítménye ellenére szerintem ő volt a szezon legjobb kapusa. Sok meccsen a bravúros védései mentették meg a Zenyitet a még rosszabb eredményektől. Érdekesség, hogy 2016 nyarán róla még kb. senki se tudta, hogy kicsoda, az Ufánál volt egy noname cserekapus. Azon az őszön azonban bekerült a kezdőbe, és a remek teljesítménye miatt leigazolta télen a Zenyit, ahol azóta alapember lett. A válogatottban ő a második számú kapus, és ha így folytatja akkor Akinfejev helyét is átveheti idővel.

Egyéb legek:

A legjobb igazolás: Szolomon Kvirkvelia

Mindössze 2,5 millió euróért igazolta le a Lokomotiv a Rubin Kazanytól, és a csapata egyik legjobbja volt a szezon során. Értéke azóta is folyamatosan emelkedik, a liga egyik legjobbja lett.

A legrosszabb igazolás: Pedro Rocha

A fiatal brazil támadóért nyáron 12 millió eurót fizetett a Szpartak Moszkva, ennek ellenére általában a kezdő közelébe se került, 420 percet játszott a ligában és egy gólt lőtt. Bár még csak 23 éves így van ideje fejlődni, de egyelőre elég nagy bukásnak tűnik.

A legjobb meccs: Szpartak Moszkva - Lokomotiv Moszkva 3:4

Voltak még jó meccsek, de szerintem a tavaly augusztus 19-én játszott Szpartak - Lokomotiv meccs volt a legjobb. Az első félidő végén még a Szpartak vezetett 2:0-ra Glusakov és Promes góljával, a második félidőben viszont négy gólt is szerzett a Lokomotiv, így megnyerték a mérkőzést. Ezen kívül talán ez volt az a meccs, ahol már lehetett gondolni, hogy jobb lesz idén a Loko mint az elmúlt években.

A leghülyébb döntés: Artyom Dzjuba mellőzése, majd kölcsönadása

Az elmúlt években a Zenyiben meghatározó szerepet betöltő Dzjubát ősszel Mancini egyre kevesebbet játszatta, majd télen kölcsönadták a középcsapat Arszenal Tulának. Ott viszont újra remekül szerepelt, többek között a Zenyitnek is gólt lőtt, ami miatt bukták a győzelmet a szentpéterváriak (a karma visszaütött, mondhatjuk úgy is). A VB-n is az orosz válogatott egyik legjobbja volt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr2114132523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása