Orosz labdarúgás

Orosz labdarúgás

Szezon előtti beharangozó

2018. július 27. - Sztbeni

Szombaton végre elkezdődik az orosz bajnokság 2018/2019-es idénye, ezért itt az ideje kicsit elemezni a csapatokat. Az átigazolási időszakból még több, mint egy hónap hátravan, így későbbi igazolásokkal még borulhatnak a jelenlegi erőviszonyok. Az orosz bajnokság az egyik legkiegyensúlyozottabb liga Európában, emiatt igencsak nehéz év elején pontosan megtippelni a végeredményt. Emlékezzünk csak rá: tavaly mindenki abszolút esélyesnek tartotta a Zenyitet, a Lokomotivot pedig esélytelennek gondolták a bajnoki címre. Ennek ellenére a Zenyit csak ötödik lett, a Loko pedig behúzta a címet. Idén öt csapat is van, akik közül bárki bajnok lehet, de a mezőny alsóbb fele is nagyon kiegyenlített. Hogy állnak jelenleg a csapatok? Mindjárt kiderül!

 231px-russian_premier_league_logo.png

Erősorrend: úgy gondoltam beharangozónak a legjobb egy erősorrend. Ez nem tipp a végeredményre, csak a csapatok jelenlegi képességeinek feltérképezése. Természetesen év közben sok minden változhat.

16. Anzsi Mahacskala

Az utolsó hely jelenleg elég egyértelműnek tűnik. Tavaly már kiestek a Jenyiszej elleni osztályozón, de az Amkar megszűnése miatt maradtak az élvonalban. Játékosok jöttek-mentek, komoly erősítés nem érkezett, inkább gyengült, mint erősödött a csapat. Ráadásul Vagyim Szkripcsenko edző is távozott, helyére Magomed Adijev érkezett, aki élvonalbeli klubnál sose volt még edző. Novoszelcev kölcsönvétele bejöhet, de csak januárig marad akkor is. Az Anzsi anyagi helyzete jelenleg nagyon rossz, könnyen lehet, hogy végig se tudják játszani a szezont. Lehet, hogy jobb lett volna, ha az Amkar elleni osztályozót elbukó Tambov kapja meg a megüresedett helyet?

15. FK Orenburg

Az orenburgi kiscsapat két éve már szerepelt egy évet az élvonalban, azonban szezon végén kiesett az osztályozón. Véleményem szerint jelenleg is a kiesés elkerüléséért fognak harcolni, kérdés, hogy sikerrel-e. Érkezett néhány játékos, a keret erősödött. Kérdés, hogy elég lesz-e.

14. Jenyiszej Krasznojarszk

Hiába vezették sokáig a másodosztályt, végül csak az osztályozót érő harmadik helyet sikerült elérni. Nyáron sokat igazoltak, főleg a megszűnt Amkar és Toszno játékosait szerezték meg (5 játékos érkezett az Amkartól, 2 a Tosznotól). Alenyicsev tapasztalt edző, korábban a Szpartak Moszkvánál is dolgozott, így ezen a téren a közvetlen riválisok előtt járnak. A szezon elején viszont a hazai stadionjuk felújítása miatt Tyumenyben fognak játszani, ez mindenképp nehézség lesz számukra.

13. Arszenal Tula

Tavaly nagy meglepetésre odaértek a hetedik helyre, de azóta sokat gyengültek. Jelenleg mindössze 16 játékosból áll a keret, de nyár végéig még biztosan lesznek igazolások. Miodrag Bozovic távozott az edzői posztról, helyére Oleg Kononov érkezett. Ő korábban már bizonyított, kérdés, hogy a keret mire lesz elég. 

12. Krilja Szovjetov Szamara

A Szamara korábban stabil élvonalbeli klub volt, az elmúlt években viszont kétszer is kiestek. A feljutás azonban mindkétszer sikerült azonnal. Edzőjük a korábbi legendás játékos, Andrej Tihonov. A meccseiket már a csodaszép új arénában játszhatják, ez minden bizonnyal pozitívan fog hatni a nézőszámra. A keretben komoly változások nem voltak, de Kanunnyikov és Polujahtov érkezése mindenképp erősítés. Kiesni szerintem nem fognak, de nagy csodákat se várhatunk tőlük. 

11. Ural Jekatyerinburg

Az Ural egy tipikus stabil középcsapat: a kiesést általában simán elkerülik, de nemzetközi kupát érő helyet nem érnek el. Bár tavaly az utóbbi nem sokon múlt. Idén is hasonló várható. Ők is a VB-re épült stadionba fognak már játszani, így talán a megnövekedett nézőszám pozitívan hathat rájuk.

10. FK Rosztov

Az ezüstérem és a BL szereplés már csak emlék, azóta a Rosztov visszasüllyedt oda, ahol korábban volt. Idáig tehetséges fiatalokat igazoltak, mint például Salétros, Hadzikadunic és Gulijev. A nézőszámban itt is nagy ugrás várható. Ha a frissen igazolt fiatalok beválnak akkor lehet egy meglepetés eredmény, de erre kevés az esély.

9. FK Ufa

Tavaly meglepetésre hatodikok lettek, de Szergej Szemak távozása miatt nem hiszem, hogy megismétlik ezt. Ráadásul Európa Ligát is játszanak így kettős terhelés lesz a csapaton. Tomarov egy viszonylag tapasztalatlan edző, nem tudni még, hogy mire lesz képes. Egy gyenge rajt esetén hamar elvesztheti a helyét. 

8. Dinamo Moszkva

Nemrég még dobogós helyekért küzdöttek, azóta megjárták a másodosztályt, és tavaly se volt könnyű évük. Az anyagi helyzete a klubnak továbbra se jó, de már nincsenek abban a helyzetben, mint pár éve. Legnagyobb tehetségük, Tasajev nagyon olcsón (1,5 millió euró) távozott a Szpartakhoz, de a keretben azért van még pár ígéretes játékos. Joaozinho ha beválik akkor sokat segíthet a csapatnak.

7. Ahmat Groznij

Az Ahmat is tipikus példája a stabil középcsapatnak. Idén sem várok tőlük kiemelkedőt, de a kieséstől sem kell tartaniuk.

6. Rubin Kazany

A Rubin egy érdekes csapat. Annak idején ugye bajnokok voltak, majd fokozatosan visszaestek. 2016 nyarán viszont sok pénzt elköltöttek, azt hitte mindenki, hogy a csapat visszatér a bajnokesélyesek közé. Nem így lett, csak a kilencedikek lettek. Tavaly visszatért a korábbi sikeredző, Kurban Berdijev, aki 2016-ban majdnem megnyerte a ligát a tök esélytelen Rosztovval. Az első év inkább a rendrakásról szólt, a csapatnák anyagi problémák is voltak, és meg kellett szabadulni a nagynevű de nem túl jól teljesítő túlfizetett játékosoktól is (pl. Song, M'Vila, Lestienne, Rochina, stb.). Közben a korábbi rosztovi csodacsapat jelentős része a Rubinban van jelenleg. A Zenyittől megszerezték kölcsönbe idén nyáron Polozt, vagyis újra összeáll az egykor remek Poloz-Azmoun csatárpáros. Keret alapján én hatodik helyre várom a Kazanyt, de mivel Berdijev ott van ezért bármi lehet. 2016-ban egy ennél gyengébb kerettel lett majdnem bajnok a Rosztovval, idén miért is ne lehetne jó a csapat?

5. CSZKA Moszkva

A piros-kékek az elmúlt években messze a legstabilabb teljesítményt nyújtották, utoljára 2009-ben fordult elő, hogy nem dobogón végeztek. Idén azonban szerintem vissza fognak esni. Miért is? Sok meghatározó játékos távozott, a védelem szinte teljes egészében lecserélődött (Ignasevics és a Berezuckij testvérek visszavonultak), Golovin is eligazol még a nyáron, stb. Fiatalokat igazoltak akik jók lehetnek, de szerintem idő kell a csapatnak mire újra igazán összeállnak. Goncsarenko jó edző, de ekkora feladattal ő se tud egyik napról a másikra megbirkózni.

4. FK Krasznodar

A krasznodari bikák szépen fejlődnek, de nagyon nagy a konkurencia. Szmolov nagy eséllyel eligazol még a nyáron, viszont más posztokon erősödött a csapat. Nekik van az egyik legjobb akadémiájuk, kérdés, hogy idén mennyi fiatal lesz meghatározó a csapatban. Ignatyev tűnik a legígéretesebbnek, ha hozni fogja azt a szintet amit várnak tőle, akkor Szmolov pótlása meg is van oldva, és akár dobogón is végezhetnek.

3. Szpartak Moszkva

A Szpartak tavaly épp lecsúszott a második helyről, emiatt a BL-ért selejtezőt kell játszaniuk. Nyáron eddig erősödtek, jött a francia Gigot és a Dinamo ígéretes fiatalja, Tasajev. Tenném őket előbbre is, de a selejtezők okozta terhelés miatt hátrányban lesznek a szezon elején.

2. Lokomotiv Moszkva

Hatalmas meglepetésre bajnokok lettek, azóta pedig csak erősödtek. BL selejtezőt nem kell játszaniuk, mivel biztosan főtáblások. Meglesz a címvédés? Lehet, de nagy összegben nem mernék rá fogadni.

1. Zenyit Szentpétervár

Ahogy tavaly is, a kerete alapján most is a szentpéterváriak tűnnek a legerősebbnek. Bár távozott Criscito, és a helyére még nem érkezett senki, de a pótlása csak idő kérdése. Visszatért Dzjuba, aki a liga egyik legjobb csatára, és hamarosan felépül a sérülésből Kokorin és Mammana is. Szemak fiatal és ígéretes edző, szerintem összerak egy ütőképes csapatot. 

Tippek: 

Ki nyeri a bajnokságot? - Zenyit

Ki lesz a gólkirály? - Dzjuba

Ki lesz az év felfedezettje? - Ivan Ignatyev (Krasznodar)

Melyik klubnál lesz először edzőváltás? - Ufa

Lesz valami nagy meglepetés vagy csalódás? - Szerintem nem, bár az orosz ligában bármi megtörténhet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr2714145125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása